Nieuws

Fietsen met koud weer: wat moet je doen?

Voordat ik tips geef om deze week warm op de fiets te stappen, zal ik mijzelf eerst even aan je voorstellen: mijn naam is Daniëlle de Lange en ik ben stagiair van de Events afdeling. Ik houd mij bezig met de evenementen die plaatsvinden op de parken van Center Parcs en daar hoort ons eigen event de Eifel Cycling Classic ook bij. De aankomende 5 maanden zie ik er dan ook heel erg naar uit om jullie op de hoogte te brengen van de laatste nieuwtjes en weetjes ter voorbereiding op dé afsluiter van het seizoen!

Inmiddels is het eind februari en zou je denken dat de lente bijna voor de deur staat, maar niets is minder waar. Nederland zou Nederland niet zijn als het weer voorspelbaar is en ons kikkerlandje in rep en roer brengt. Deze week blijft de vorst aanhouden en kunnen wij rekenen op een lekker zonnetje tevens een guur windje met gevoelstemperaturen ver in de min, waardoor wij in gedachten ergens in het koude Siberië zitten.

Ik kan me goed voorstellen dat je deze week het liefst de spinning les in de sportschool of je warme comfortabele bank opzoekt, maar ondanks de kou kan je prima een rondje rijden. De tourtochten gaan binnenkort van start en daarom is het juist van belang dat je gaat trainen, ongeacht het weer. Dus verzin geen smoesjes meer om niet in de kou te hoeven fietsen en gebruik deze periode om o.a. te trainen voor de 150 km van de Eifel Cycling Classic. Met onderstaande tips trotseer jij de kou!

  1. Onderkleding

Thermo-onderkleding is essentieel als je warm wilt blijven tijdens het fietsen. Een thermoshirt zorgt er namelijk voor dat het zweet weg kan en houdt tegelijk je lichaamswarmte vast.

  1. Lange broek

Wanneer het echt koud is, is een korte broek niet meer voldoende en is het noodzakelijk om een lange fietsbroek te dragen, bovenop je thermobroek.

  1. Bovenkleding

Ook je armen moeten goed warm blijven. Dit kan je doen door een wielershirt met korte of lange mouwen te dragen, bovenop je thermoshirt. Daarbij kan je er nog voor kiezen om er een fietsjack of een winddichte regenjas overheen te dragen.

  1. Handen en voeten

Koude voeten kan je voorkomen door overschoenen te gebruiken. Dit is een extra laag, die water- en winddicht is, en die je over je raceschoenen kan aantrekken. Het is lastig om de juiste handschoenen te kiezen. Vaak zijn deze te warm of te stug, waardoor je het alsnog koud krijgt. Een andere oplossing is om onderhandschoenen of plastic handschoenen onder je normale handschoenen te dragen.

  1. Hoofd

Om je hoofd warm te houden, zou je een muts onder je helm kunnen dragen. Om je hals en gezicht warm te houden, zou je een sjaal of col voor je gezicht kunnen gebruiken.

Wanneer jij voor alle lichaamsdelen iets vindt om warm te blijven, ben je klaar voor een training in de kou en hopelijk ook klaar voor Eifel Cycling Classic!